6x bij deze ijssalons in Amstelveen haal je lekkere ijsjes

| Martijn van den Berg

Hoewel het voor de tweede helft van juli best wat warmer had mogen zijn, had ik een goede reden gevonden om er lekker vaak – en vaak lekker – op uit te gaan. Want ik ben ijsjes gaan proeven en daar waren de kinderen natuurlijk heel blij mee! IJs eten kan heel goed in Amstelveen want onze mooie woonplaats telt verschillende ijssalons. Volgens Google maar liefst vijf! Ik besloot ze allemaal te bezoeken, plus één die Google nog niet (her)kende!​

Gia Gelato

De mooist gelegen ijssalon van Amstelveen is toch wel Gia Gelato in het Oude Dorp. De zon hoeft maar een beetje te schijnen of je ervaart in de Dorpstraat direct een Mediterraans zomergevoel. Zeker met een lekker ijsje van Gia Gelato erbij! De ijssalon creëert een echte Italiaanse sfeer, mede door een scooter die er aan de muur hangt en ander Italiaans lekkers dat ze er verkopen. De ijssalon bestaat sinds vier jaar en is vernoemd naar één van de twee oprichters, Dalino Giannotta. Er is volop keuze en de bolletjes zijn er doorgaans lekker groot. Je moet alleen wel opletten dat ze niet van je hoorntje afvallen! Favoriete smaken van de kids: salted caramel, rubytella en sinas split.

Dorpsstraat 68, 1182 JG - giagelato-amstelveen.nl

Da Vinci

Da Vinci is voor mij de bekendste ijssalon en al jaren een begrip in Amstelveen. Het ijs wordt er voor je ogen gemaakt, ze hebben het meest uitgebreide assortiment met enkele bijzondere smaken die bovendien allemaal vegan zijn. Denk aan Bastogne of Bokkenpootjes (voor de liefhebbers van klassieke koekjes), citroencake, red velvet, marshmallow, Griekse yoghurt met passievrucht of Vino Marsala.

Er werd mij verteld dat de recepten allemaal uit Italië komen maar heel veel tijd voor een praatje was er niet op het moment dat ik de ijssalon bezocht. Want zoals de meeste keren wanneer ik er kom, stond er een aardige rij. Dat zoveel inwoners en bezoekers deze rij trotseren, laat nogmaals zien hoe populair Da Vinci is. Nog een tip: de ijstaarten van Da Vinci zijn ook errug lekker!

Lindenlaan 145, 1185 LG - www.ijssalondavinci.nl

Subzero’s

Dit is voor mij de onontdekte parel onder de ijssalons in Amstelveen. Je vindt Subzeros in Kostverlorenhof en de heerlijke smaak maakt een bezoek aan het winkelcentrum hier een bezoek meer dan waard! Het ijs wordt er vers bereidt op basis van originele Italiaanse recepten en producten. De bediening is er uiterst vriendelijk en behulpzaam. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de smaken Dulce di Leche en Lemon Cookie. Andere bijzondere smaken zijn Mascarpone met vijgen (de foto hieronder), Sublimo Italiano (met hazelnoot, pistache, amandel en pijnboompitjes) en Venesiana (met sinaasappel, room en donkere chocolade).

Ook hier een tip: naast zelfgemaakte taarten die ze er het hele jaar verkopen, wordt in één van de twee vitrines het ijs in de winter vervangen door zelfgemaakte chocolade! En vooruit, omdat ik hier zo’n leuke ervaring had nog één extra tip: bij Subzero’s kun je ook lekker lunchen. Bestel er eens een Italiaans broodje, genaamd Schiacciata. Succes met uitspreken (Gelato is dan opeens een stuk gemakkelijker)!


Van Der Kostverlorenhof 101, 1183 HH - www.subzeros.nl

Patagonias

Wat jammer – of misschien maar goed – dat ik niet vaak  zonder reden bij toeval in de buurt van Patagonias kom. Maar je kunt natuurlijk ook gerust af en toe een reden bedenken! Smaken verschillen maar wat mij betreft kan Patagonias zich qua smaak zeker meten met de top ijssalons in de stad!

Wat ik ook leuk vind aan deze erg gastvrije ijssalon met een Zuid-Amerikaans tintje, is dat ze er recepten ontwikkelen ‘met gezondheid in gedachten’, aldus hun website. Ze werken er dus zonder kleur-, geur- en smaakstoffen (en hebben ook suikervrije smaken). Maar bijvoorbeeld wel mét rijpe bananen of verse citroenen. En dat proef je! Patagonias bestaat sinds 2011, ze maken hun ijs zelf en variëren veel in smaken. Opvallend zijn bijvoorbeeld de Cinnamon Rolls (kaneelbroodjes), stroopwafel, Tramontana, Zabaione en natuurlijk hun huissmaak Patagonias (Flan met stukjes merengue en dulce de leche) En ook maken ze zelf het deeg dat ze voor hun eigen patisserie gebruiken. Nóg een reden om er (on)bewust een keertje in de buurt te komen!

Johannes Calvijnlaan 12, 1185 BL - www.patagonias.nl

KEK!

In Amstelveen aan de Amstel, vlakbij Ouderkerk dus, vind je ‘t Jagershuis. Dit karakteristieke, monumentale pand uit de 17e eeuw was helaas al sinds 2015 gesloten. Tot het zomer 2023 werd! Want op dit moment heeft brouwerij Kek uit Ouderkerk aan de Amstel er tijdelijk een zogenoemde pop-up store. Vooruitlopend op grotere plannen voor de bestemming van dit pand in de toekomst, kun je er nu dus genieten van de speciale bieren van KEK! en andere lekkere producten. Waaronder ijs!

Dat ijs moest natuurlijk geproefd worden. Op een zomerse dag zit je hier perfect. Het terras is mooi, het uitzicht op de Amstel prachtig, de bediening is superaardig en het is ook nog eens betaalbaar. En voor bierliefhebbers hoef ik niet uit te leggen waarom er nog een extra goede reden is om je kinderen hier op een ijsje te trakteren!


Amstelzijde 4 1184 VA - kek-bier.nl

IJscuypje

Overgewaaid uit het grote Amsterdam vind je in het Stadshart het relatief kleine IJscuypje. Klein, omdat je er niet kunt zitten, maar alleen langs kunt gaan voor een ijsje on the go. Als je eenmaal weet waar het zich bevindt, loop je er nooit meer voorbij zonder op zijn minst te overwegen of je niet snel een ijsje zult nemen. En daar heb je alle reden toe, want ze smaken heerlijk.

Nieuw Loopveld 1181, 1181 GE - www.ijscuypje.nl

Alle ijssalons in Amstelveen - Kom jij ze ook testen?

Amstelveen is om te smullen

Het is culinair genieten in Amstelveen! Proef lokale specialiteiten, van kaas en chocola tot boerenyoghurt en geitenmelk. Maak een culinaire wereldreis langs toko’s en toprestaurant of ga het  café in voor een biertje van Amstelveense bodem.

Ik schuif aan tafel!