Biotoop

Kunstroute in Bovenkerk en Westwijk

Deelnemende kunstenaars: Bart Eysink Smeets, Circus Andersom, Frank & Michiel, Liesbet Bussche, Lily Lanfermeijer & Robbert Weide

____________

In de zomer van 2022 vormen Bovenkerk en Westwijk het podium voor de tijdelijke kunstroute Biotoop. Zes kunstenaars reageren met hun werk op de fysieke context van de route. De locaties voor deze kunstwerken bevinden zich in de wijken Bovenkerk en Westwijk en werden door buurtbewoners aangedragen via het participatieplatform denkmee.amstelveen.nl.

De kunstenaars selecteerden uit de voorgedragen locaties zelf hun voorkeursplek. Zij kunnen geïnspireerd zijn door de schoonheid van herhaling in een nieuwbouwwijk, de groene stroken die als aders door Westwijk lopen of de mooie paden langs de Poel. Zes kunstenaars kregen de opdracht om een site-specific werk te maken. Hilde Onis en Joseph Hughes maken samen een campagne, gebaseerd op een serie keramische kunstwerken die de gehele kunstroute met elkaar verbindt en ontsluit. Zij dragen ook zorg voor signage, campagnebeelden, posters en visuele informatie.

Van 9 juli tot en met 25 september 2022 zijn de zes kunstwerken door Bovenkerk en Westwijk te zien en worden naast de route meer activiteiten georganiseerd.

______________

Biotoop

In het gras naast de stoeptegels ontstaat in de loop der tijd een olifantenpaadje. Het belopen van de aangelegde weg kost misschien een paar ogenblikken langer en met deze afsnijding wordt kostbare tijd gewonnen. Het is een subtiele daad van verzet tegen de openbare ruimte die ons lijkt te willen beteugelen

Het voetpad, een huizenblok, de verkeersdrempel en de richting van de weg na de afslag zijn ooit vormgegeven aan de tekentafel. Wij mensen hebben onze eigen omgeving gemaakt. Toch voelt het alsof we de regie over onze leefruimte zijn kwijtgeraakt; de bakstenen en het gecultiveerde groen lijken te bepalen waar we moeten kijken en hoe we ons moeten bewegen. Hoe kunnen we weer  invloed uitoefenen op onze omgeving? Kunnen we opnieuw leren kijken met ogen die even niet meer konden zien?

De tijdelijke kunstroute Biotoop biedt een nieuw perspectief op onze directe omgeving. De kunstwerken spelen met de publieke ruimte door verborgen details uit te lichten, objecten te vergroten en ons op het verkeerde been te zetten. Biotoop brengt zes kunstenaars samen die een fascinatie delen voor de manier waarop de leefomgeving invloed uitoefent op de mens. Én andersom.

De kunstenaars

Bart Eysink Smeets werkt graag met bomen en planten (die hij snoeit en knipt in herkenbare vormen) en natuurlijke objecten zoals stenen. Voor zijn kunstwerk in Amstelveen gaat hij aan de slag met bloemen. Hij vervaagt de lijnen tussen het mensgemaakte en natuur door het inzaaien van madeliefjes in de vorm van de bekende lijnen van een voetbalveld.         

Circus Andersom bestaat uit een groep kunstenaars die beelden, sculpturen en acties in de openbare ruimte maken. Met het kunstwerk Gegrond laten zij mensen anders kijken naar hun eigen omgeving. Dit doen zij onder meer met wekelijkse workshops waarin deelnemers met een combinatie van wichelroedes, meditatie en bodemonderzoek de grond onder hun voeten verkennen.

Frank en Michiel is een kunstenaarsduo dat zicht laat inspireren door natuurfotografie. Tijdens de pandemie hebben we geleerd om de natuur te beleven en te bewonderen, en de meest fotogenieke natuurverschijnselen vast te leggen op een foto. Op een stuk braakliggend terrein bootsen Frank en Michiel natuurverschijnselen na waarmee natuurliefhebbers op de foto kunnen en die zij kunnen delen op sociale media met de hashtag #praediumunique.

Liesbet Busschekleedt de stad aan met enorme ringen en parelsnoeren. In Amstelveen maakt ze een levensgrote bedelarmband. De kunstenaar heeft van veel vogels die leven in het Amsterdamse Bos, zoals het winterkoninkje, de ijsvogel, de bonte specht en de torenvalk, zilveren bedels gemaakt en met elkaar verbonden door middel van een schakelketting.

Lily Lanfermeijer laat mensen anders kijken naar hun omgeving door een herkenbare vorm uit te vergroten. Voor Biotoop maakt zij vijf grote tollen van keramiek die balanceren op een grasveld. Hoewel de tollen stil staan, lijken ze te draaien door de patronen en wapperende franjes op het speelgoed.

Robbert Weide maakt een sculptuur waar een gesprongen leiding in een feestelijke fontein verandert. Hiermee bewijst hij dat uit een tegenslag ook iets moois kan ontstaan. Op het grasveld sproeit een fontein van purschuim en staal, ontsprongen uit een putdeksel in de grond.