De Heemparken van Amstelveen

Groene oases in de stad

Ze zijn nationaal én internationaal een begrip: de prachtige Amstelveense heemparken. De parken zijn natuurlijk op hun mooist in het voorjaar, maar ook in andere seizoenen zeker een bezoek waard. Ga eens op zoek naar Beenbreek, Guichelheil, Heksenmelk, Krabbescheer, Stinkende Gouwe of een van de honderden andere zeldzame plantensoorten. Kom genieten van rust en natuur in de schilderachtige heemparken van Amstelveen.

Dr. Jac. P. Thijssepark

Wandelpaden slingeren tussen bomen, struiken en kruidenperkjes door naar open ruimten. Door plaatselijke verhogingen en verlagingen vind je zowel planten voor droge als vochtige plaatsen. De dynamiek van de verschillende ‘tuinkamers’ is groot. De kruiden en planten blijven niet vast op hun plek staan maar verspreiden zich door uitzaaien en uitlopen.

Ontdek het Thijssepark

Bedacht en ontstaan in Amstelveen - De geschiedenis van de heemparken

Het Dr. Jac. P.Thijssepark en de Braak zijn een ontwerp van Chris Broerse. Als directeur van de plantsoenendienst vatte hij vlak voor de Tweede Wereldoorlog het plan op om de oude veenplas de Braak tot park te ontwikkelen. Broerse was een groot liefhebber van de Nederlandse flora. Samen met Koos Landwehr, de beheerder van de heemkwekerij, ontwikkelde hij het plan om uitsluitend planten uit de Nederlandse flora te gebruiken. Omdat er nog geen Nederlandse naam voor dit soort parken bestond, bedacht Broerse de term ‘heempark’.

Een paar jaar na de Braak ontwierpen Broerse en Landwehr ook het Dr. Jac. P.Thijssepark.  Ze imiteerden de natuur niet, maar creëerden nieuwe landschappen met een schilderachtig karakter. In de parken ligt de kennis en schoonheid van bestaande Nederlandse landschappen besloten. Het Dr. Jac. P. Thijssepark bestaat uit verschillende ‘tuinkamers’ met ieder een eigen sfeer. De Braak heeft een veel opener karakter met weidse uitzichten. Beide parken kregen in 2011 de status van rijksmonument 

De Braak

Het oudste heempark van Amstelveen. Als ontwerp uit 1939 stond de Braak aan de wieg van de unieke Amstelveense heemparktraditie. Een wandeling over de houten bruggetjes rondom de grote waterplas brengt je langs heideveldjes, rietlandjes en kleurrijke biotopen en sferen.

Ondek de Braak