Historische routes Amstelveen

Wandel langs de historie van Amstelveen en ontdek verborgen parels en markante verhalen.

Verspreid door de stad zijn routes uitgezet om de geschiedenis van Amstelveen zichtbaar te maken. De rijke historie is nog overal te zien. Informatiepanelen langs de route wijzen op de bezienswaardigheid van die plek. De unieke ontstaansgeschiedenis, bijzondere bewoners en opmerkelijke gebouwen. Iedere route heeft een eigen thema: van de oorsprong als eeuwenoud boerendorp tot de Tweede Wereldoorlog.
Van veenafgravingen tot een cultureel diverse stad.

Historische route Bovenkerk - Westwijk

In deze route staan ‘oude normen en nieuwe waarden’ centraal. De route begint in Bovenkerk, een oud dorp dat is ontstaan op een dijk tussen twee veenafgravingen. Het dorp kent een heel eigen geschiedenis.

Bekijk route

Wandelroute Oude Dorp - Keizer Karelpark

Deze route van 6 km. neemt je mee van het oude dorp van Amstelveen tot het Keizer Karelpark. Tijdens de wandelroute zul je de verschillende panelen tegenkomen waarop de geschiedenis van de plekken naar voren wordt gebracht. 

Bekijk route

Wandelroute Randwijck - Elsrijk - Patrimonium

Deze route laat zien hoe de buurten Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn ontstaan. Ook worden in deze route de sporen van de Tweede Wereldoorlog  in Amstelveen zichtbaar. In de wijk staan panelen die herkenbaar zijn aan de oranje-accent kleur.

Bekijk de route

Waar staan de panelen?

Buurt verkennen

Iedere route verbindt twee of meer buurten. Zo worden overeenkomsten en verschillen tussen de buurten zichtbaar gemaakt. De routes kunnen in zijn geheel worden gelopen of gefietst. De losse panelen vertellen ieder een eigen verhaal en nodigen uit om een klein stukje van Amstelveen te ontdekken. Zo bestaat iedere route eigenlijk uit 8 kleinere routes. Op deze website is bij iedere locatie historische achtergrondinformatie te vinden.

Randwijck

Participatie

De routes zijn tot stand gekomen in samenwerking met bewoners en buurtorganisaties. Zij hebben geholpen om de belangrijkste verhalen over hun eigen wijk boven water te halen. De historische foto’s komen uit de Beeldbank Amstelveen en het Stadsarchief Amsterdam, aangevuld met materiaal van andere instellingen en uit particuliere collecties. 
Meedenken over een wandelroute in uw buurt?

Bekijk Facebook!
De Bajes - Evert Zuiderent

Waar vind je de Tweede wereldoorlog nog terug?

Randwijck stond bekend als het 'Zwarte Dorp' maar er woonden ook diverse verzetsstrijders in de buurt. Tijdens de historische wandelroute door Randwijck/ Elsrijk vind je volop sporen van de Tweede Wereldoorlog.  

Herdenking bij het voorlopig monument voor gevallenen aan de Amsterdamseweg bij de ingang van het wandelpark Broersepark.

Meer informatie over Historisch Amstelveen - Wat zijn de bijzondere historische locaties van de stad en welke organisaties houden zich bezig met erfgoed en historie?