Historische routes Amstelveen

Wandel langs de historie van Amstelveen en ontdek verborgen parels en markante verhalen.

Verspreid door de stad zijn routes uitgezet om de geschiedenis van Amstelveen zichtbaar te maken. De rijke historie is nog overal te zien. Informatiepanelen langs de route wijzen op de bezienswaardigheid van die plek. De unieke ontstaansgeschiedenis, bijzondere bewoners en opmerkelijke gebouwen. Iedere route heeft een eigen thema: van de oorsprong als eeuwenoud boerendorp tot de Tweede Wereldoorlog.
Van veenafgravingen tot een cultureel diverse stad.

Wandelroute Randwijck - Elsrijk - Patrimonium

Deze route laat zien hoe de buurten Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn ontstaan. Ook worden in deze route de sporen van de Tweede Wereldoorlog  in Amstelveen zichtbaar. In de wijk staan panelen die herkenbaar zijn aan de oranje-accent kleur.

Bekijk de route

Waar staan de panelen?

Buurt verkennen

Iedere route verbindt twee of meer buurten. Zo worden overeenkomsten en verschillen tussen de buurten zichtbaar gemaakt. De routes kunnen in zijn geheel worden gelopen of gefietst. De losse panelen vertellen ieder een eigen verhaal en nodigen uit om een klein stukje van Amstelveen te ontdekken. Zo bestaat iedere route eigenlijk uit 8 kleinere routes. Op deze website is bij iedere locatie historische achtergrondinformatie te vinden.

Participatie

De routes zijn tot stand gekomen in samenwerking met bewoners en buurtorganisaties. Zij hebben geholpen om de belangrijkste verhalen over hun eigen wijk boven water te halen. De historische foto’s komen uit de Beeldbank Amstelveen en het Stadsarchief Amsterdam, aangevuld met materiaal van andere instellingen en uit particuliere collecties. 
Meedenken over een wandelroute in uw buurt?

Bekijk Facebook!

Verwacht: meer historische routes

Waar vind je de Tweede wereldoorlog nog terug?

Randwijck stond bekend als het 'Zwarte Dorp' maar er woonden ook diverse verzetsstrijders in de buurt. Tijdens de historische wandelroute door Randwijck/ Elsrijk vind je volop sporen van de Tweede Wereldoorlog.  

Meer informatie over Historisch Amstelveen - Wat zijn de bijzondere historische locaties van de stad en welke organisaties houden zich bezig met erfgoed en historie?

Historische foto van Paardenburg

Historische foto van Paardenburg

© Gemeente Amstelveen

Beeldbank Historisch Amstelveen

Vier wandelaars in het heempark

Vier wandelaars in het heempark

© Robin Utrecht - Gemeente Amstelveen

Fiets en wandelroutes

monument amstelveen

monument amstelveen

© Gemeente Amstelveen

Overzicht Monumenten

Foto van de Nederlandse vlag

Foto van de Nederlandse vlag

© Pixabay

Amstelveen Oranje

Foto Vereniging Historisch Amstelveen

Foto Vereniging Historisch Amstelveen

© Vereniging Historisch Amstelveen

Vereniging Historisch Amstelveen