Buiten het boekje

Behind the Originals

Een bibliotheek is meer dan vier muren en een dak. Wat Bibliotheek Amstelland uniek maakt zijn de bezoekers en de werknemers. Dat Bibliotheek Amstelland, Meliza de Vries als Amstelveen Original heeft gekozen is daar een perfect voorbeeld van.

Meliza de Vries

Als programmamaker organiseert Meliza activiteiten, zoals workshops en evenementen rond literatuur en maatschappelijke onderwerpen. Gedichten van haar zijn verschenen in verschillende literaire tijdschriften, zoals Het Liegend Konijn, Deux Ex Machina en De Optimist.

Regelmatig treedt zij op tijdens festivals zoals Dichters in de Prinsentuin, Hongerige Wolf en Keti Koti Festival en toerde met de Poëziebus door Nederland en België. In en buiten de Bibliotheek ontwikkelt Meliza activiteiten waarin woordkunst centraal staat.
 

Wij kregen de mogelijkheid Meliza een paar vragen te stellen:

Hoe beïnvloedt poëzie de manier waarop jij de wereld ziet?
Meliza
: Het schrijven van gedichten zorgt ervoor dat ik langzaam een mening vorm over thema’s in de wereld en in mijn persoonlijke omgeving. Zowel het gedicht als een opinie schaaf ik bij voordat ik het deel. Ik lees ook graag poëzie van anderen; hoe zij dingen zien.

Hoe maak je poëzie los van de pagina om het op een andere manier toe te passen?
Meliza: Door letterlijk niet op papier te schrijven. Door het maken van instapoëzie denk ik vaak in voorwerpen. Ik ga naar de kringloop en kijk welk voorwerp mijn aandacht trekt en maak daar met scrabble letters een gedicht over. Op deze manier probeer ik een klassieke kunstvorm als poëzie te vernieuwen. En wil ik steeds meer Amstelveners inspireren om ook te beginnen met het maken van woordkunst. Het is echt heel leuk om jezelf zo uit te drukken!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Meliza: Ideeën vorm ik door een beeld dat ik zie (ik maak graag instagedichten @melizadevries) of een zin die ik in de trein hoor of een situatie in het nieuws. Ook word ik regelmatig gevraagd om te schrijven over een bepaald onderwerp voor een festival of een bijeenkomst, dat inspireert mij ook.

Wat is nog meer vernieuwend en uniek aan de Bibliotheek Amstelland?
Meliza: De activiteiten in de Bibliotheek zijn vernieuwend dankzij de bezoekers en lokale organisaties waar we mee samenwerken. Zij bepalen voor een deel het programma. Zo hebben we voorleesgroepen met inwoners gestart in diverse talen. Iedere groep voegt er eigen aspecten aan toe uit hun cultuur. Steeds meer organisaties vinden hier hun plek om kennis te delen en te creëren. Zo is de Bibliotheek van, voor en door Amstelveen.

Nu bij Bibliotheek Amstelland - Workshops en Poëzie

Kom langs!

Adres:
Stadsplein 102, 1181 ZM Amstelveen

Contact:
servicedesk@debibliotheekamstelland.nl.

Openingstijden:
Ma-Wo: 10:00-18:00
Do: 10:00-21:00
Vr: 09:00–18:00
 Za: 10:00–18:00
 Zo: 12:00–17:00

Meer Amstelveen

Stem op jouw favoriete natuurfoto

Stem en maak kans op een van de VIP-tickets voor de tentoonstelling in het Cobra Museum