Wildlife-fotografie in Amstelveen

| Ton v Eenennaam

Het voorjaar is gestart, je hebt zin om er met de camera op uit te trekken maar de inspiratie voor een onderwerp ontbreekt? Dan heb ik een goede tip voor je: de natuur van Amstelveen. Er is namelijk ontzettend veel te ontdekken in het Amsterdamse bos, het Schinkel bos of de Bovenkerker polder tussen Amstelveen en Uithoorn. Hier kun je Schotse Hooglanders, Exmoor pony’s, Zwaluwen, Lepelaars, Grijze ganzen en nog veel meer vogelsoorten aantreffen.

Elke keer wanneer ik deze gebieden bezoek ben ik weer nieuwsgierig wat ik ga tegenkomen of beleven.

1. Exmoor Pony - De nieuwste aanwinst van het Amsterdamse Bos

Neem de Exmoor pony’s, te vinden in het relatief jonge Schinkel bos, ten zuiden van het Amsterdamse bos. Lopend of fietsend over het middenpad zijn ze al snel te vinden. Éénmaal gevonden zoek ik meestal een onopvallend plekje om de pony’s te observeren. Ondertussen kan ik bedenken vanuit welke hoek, in verband met het licht, ik de pony’s wil fotograferen. En, te ontdekken welke ‘stemming’ er heerst.

Met een beetje geluk is het ‘speelkwartier’ en nemen de pony’s ‘grappige’ posities aan. Ze lijken soms naar elkaar te fluisteren, ‘kijk weer zo’n fotograaf’ of gaan met elkaar ravotten en springen tegen elkaar op. Éénmaal aan het ‘clicken’ word ik steeds enthousiaster. Meestal kom ik thuis met een flinke hoeveelheid foto’s, erg handig zodat er wat ‘valt te kiezen’.

Na een top 3 samengesteld te hebben valt mijn uiteindelijke keuze vrijwel altijd op de foto waar interactie tussen de paarden te zien is en waarbij er oogcontact is tussen mij en het paard. Wanneer de foto een verhaal oproept en de kijker het gevoel geeft aanwezig te zijn geweest, is de foto voor mij meer dan geslaagd.


Canon, 180mm, sluitertijd 1/1000, diafragma 2.8, iso 500.

2. De Bovenkerkerpolder - Vogelfeest in het voorjaar

Ten zuiden van Amstelveen ligt de Bovenkerker polder. Rond zonsopkomst, lopend of fietsend richting Uithoorn, kun je tegelijkertijd zowel de rust als de levendigheid van deze polder ervaren. In het voorjaar zijn in dit gebied diverse vogelsoorten te spotten. Ik laat vooral de omgeving op me inwerken om vervolgens een onderwerp te kiezen.

Toen ik op een windstille ochtend in de polder fietste waren de zwaluwen bijzonder actief en trokken mijn aandacht. Het over een sloot gespannen touw zat vol met zwaluwen die af en aan vlogen. ‘Onopvallend’ ben ik dichterbij geslopen en ontdekte al snel dat het ‘voedertijd’ was. Ik had ‘simpel’ een foto kunnen maken van een zwaluw zittend op een touw, maar er was ‘veel beweging’ en dat wilde ik vastleggen. Op de foto die ik maakte voedt een volwassen Zwaluw al vliegend, een alreeds uitgevlogen jong. De combinatie van een zittende en een vliegende zwaluw maakt dit beeld dynamisch en aantrekkelijk om naar te blijven kijken. De frisse en zachte kleuren brengen bij mij het echte voorjaarsgevoel naar boven. 


Canon, 350mm, sluitertijd 1/500, diafragma 5.6, iso 500

3. Schotse Hooglander - De rustige reus van het Amsterdamse Bos

Mijn favoriete dieren in de directe omgeving zijn toch wel de Schotse Hooglanders. De rust die deze dieren uitstralen maakt dat ik er zelf ontspannen van wordt. Zowel in het Schinkel als in het Amsterdamse bos zijn de Hooglanders op diverse plekken te vinden.

De bekendste plek in het Amsterdamse bos is achter de camping aan de Bosrandweg. Het grote veld, wanneer aan het begin van de zomer de bloemen in volle bloei staan, is één van mijn favoriete plekjes om de Hooglanders te fotograferen. Vroeg in de ochtend staan de grazers hun ontbijt onverstoord naar binnen te werken. Omdat ze vaak met hun hoofd voor langere tijd naar benden staan, heb ik altijd een zogenaamd ‘visstoeltje’ mee, zodat ik kan zitten. Zodoende kan ik geduldig afwachten totdat het dier zijn of haar hoofd opricht, of nog beter, mijn kant opkijkt. Ik probeer ook hier weer zoveel mogelijk foto’s te maken om te kunnen kiezen. Omdat de verschillende ‘poses’ vaak ‘erg kort’ zijn, ontdek ik achter de laptop vaak pas de unieke en leukere details, zoals het ‘tongetje’ op deze foto.

De plek, het oogcontact en ‘de tong’ roepen bij mij keer op keer de sfeer van deze ochtend op. Dit zorgt ervoor dat ik steeds weer terug ga naar dit stukje bos om deze prachtige dieren te fotograferen.

Canon, 240 mm, sluitertijd 1/400, diafragma 5.0, iso 3200

Bonus tip: Zet de wekker

Vroeg in de ochtend of tegen zonsondergang zijn vanwege het ‘zachte licht’ de beste momenten om te fotograferen. Hou ook altijd het weerbericht in de gaten, een ochtend met wat lichte nevel en weinig wind is ideaal voor het maken van mooie foto’s en is mijn favoriete dagdeel. Ga vooral regelmatig op pad en, neem een visstoeltje mee! Veel plezier bij het zoeken naar een onderwerp en het maken van jouw mooiste foto!