Wandelen tussen de Schotse Hooglanders in het Amsterdamse Bos

| Eliane Roest

Ga mee op een avontuur in het Amsterdamse Bos, op zoek naar Schotse Hooglanders! Via de Hooglanderroute in de Amsterdamse Bos-app wandel je door een verruigd stuk natuur. In het zuidelijke deel van het bos zijn op twee plekken Schotse Hooglanders uitgezet, om de vegetatie op een natuurlijke manier in bedwang te houden. Maar dat doen zij niet alleen, want als je geluk hebt, kom je hier ook Exmoor pony’s tegen. Alhoewel ik regelmatig in het Amsterdamse Bos te vinden ben, was ik niet eerder in dit gedeelte geweest: een prachtig gebied!

Land van Bosse en Schinkelbos

Aan de zuidkant van het Amsterdamse Bos – richting Aalsmeer – vind je het Land van Bosse en het Schinkelbos. Een prachtig gebied waar je nog kan dwalen zonder veel andere wandelaars tegen te komen. De Amsterdamse Bos-app leidt me door een uniek landschap; een combinatie van nat rietland en droog grasland. Dit blijkt de perfecte plek te zijn voor vlinders, libellen en heel veel vogels. Op de Hooglanderroute raak ik in gesprek met een vogelaar die me vertelt dat er een blauwborst is gespot en gemeld via de website waarneming.nl

Maar ik kom natuurlijk ook om Schotse Hooglanders te spotten. Waarom zijn deze grote grazers met hun indrukwekkende uiterlijk, lange haren en grote hoorns hier ooit uitgezet? Voor het behoud van dit bijzondere landschap. Want door te grazen, dragen Schotse Hooglanders bij aan het beheer van de natuurlijke vegetatie. Waardoor de diversiteit van de planten en dieren in het Schinkelbos toeneemt. Dat de Schotse Hooglanders zich hier thuis voelen is duidelijk, want dit jaar is er een nieuw kalfje geboren!

Niet de enige grazers

Er zijn meer bijzondere grazers te vinden in het Schinkelbos. Eind 2019 zijn hier vijf Exmoor pony’s uitgezet om te helpen dit diverse landschap te behouden. Exmoor pony’s grazen namelijk anders dan Schotse Hooglanders. Waar Hooglanders grazen met hun tong, doen Exmoor pony’s dit door hun tanden te gebruiken. Dit zorgt voor een andere manier van ‘maaien’ met elk een eigen effect op de ontwikkeling van de natuur. 

Wil je net als ik de wandelschoenen aantrekken en dit bijzondere gebied te ontdekken? Let dan wel op: van 15 maart tot 15 juli is in het Schinkelbos alleen het middenpad – het Kleine Bospad – beschikbaar vanwege het broedseizoen. Door een deel van de wandelroute te sluiten, krijgen insecten, vogels en andere dieren de kans zich ongestoord te ontwikkelen. En dat is belangrijk, want deze natuur is van grote (inter)nationale waarde. De volgende keer ga ik op zoek naar de Grutto – een bijzondere, maar bedreigde weidevogel – die zich hier heeft gevestigd.  

Amsterdamse Bos-app

Benieuwd waar je de Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s kan vinden? Via de Amsterdamse Bos-app download je snel en simpel de Hooglanderwandeling. Deze route kan je koppelen aan de route-app op je smartphone. Het startpunt is de parkeerplaats van het Radarterrein in het Amsterdamse Bos. Vervolgens kan je kiezen tussen een wandeling van 4 kilometer door het Land van Boss of 6 kilometer als je het Schinkelbos meepakt. Dat laatste is een absolute aanrader!

Voor vertrek:

  • Heb je de Amsterdamse Bos-app gedownload?

  • Heb je waterdichte (wandel)schoenen aan?

  • Tip: neem een verrekijker mee!

  • Mocht je dieren tegenkomen, houdt gepaste afstand en raak ze niet aan. Vooral Schotse Hooglanders zien er met hun woeste haardos aaibaar uit, maar dat zijn ze niet.

  • Honden zijn niet toegestaan op de Hooglanderroute. 

  • Let op: tussen 15 maart tot 15 juli is in het Schinkelbos alleen het middenpad beschikbaar ivb met het broedseizoen.