5 x Shoppen en meer in het Oude Dorp

| Rianne Greven

Met de feestdagen voor de deur heb je natuurlijk het perfecte excuus om te gaan shoppen. In Amstelveen denk je misschien automatisch aan het Stadshart, maar ik ging deze keer naar het Oude Dorp. Hier vind je in een dorpse atmosfeer nog fijne boetiekjes en mooie speciaalzaken. Benieuwd waar ik naartoe ging? Hieronder 5 tips waarmee je prima een dagje kunt vullen.

1. Museum JAN

Ik start in de museumwinkel van museum JAN, waar je gelijk naar het prachtige glaswerk wordt getrokken; een verwijzing naar de vaste collectie van het museum. Je ziet die prachtig gedekte feesttafel meteen voor je. Maar ook voor cadeautjes kun je hier terecht, bijvoorbeeld de handgemaakte sieraden door een van de vrijwilligers. Of wat denk je van een spaarpot gemaakt van karton die je zelf kunt beschilderen? Krijg meteen zin om aan de slag te gaan. Exposerend kunstenaar Ted Noten ontwikkelde merchandise die te verkrijgen is in de winkel, waaronder gave t-shirts, petjes en onderbroeken (!) met iconen uit zijn werk zoals revolvers. En voor de echte kunstliefhebber zijn er ook werken van kunstenaars te koop, zoals borduurwerkjes van Maarten Bel. Heb je de tijd? Dan bezoek je natuurlijk het museum, met t/m 4 februari de tentoonstelling van Ted Noten: Over waarde.

Museum JAN, Dorpsstraat 50, open: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

2. La Gare

Voor een goed kopje koffie of een lunch ga je naar La Gare.  In dit knusse zaakje op een hoek midden in het dorp is het altijd druk, en als je er eenmaal geweest bent weet je waarom. Huisgemaakte appeltaart & gebakjes van Holtkamp: yes! Voor de lunch kies je een van de club sandwiches, naast de traditionele variant staat er ook een met zalm op de kaart. Eigenaresse Kristel en haar team zorgen voor een warme sfeer, de moeite waard voor een stop dus.

La Gare, Stationsstraat 1, open: dinsdag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur en zaterdag/zondag 10.00 – 17.00 uur

3. Chante Pie

Dit charmante kledingzaakje wordt gerund door moeder Glenny en haar dochter Linda. Hier krijg je nog gewoon goed (en eerlijk!) advies, en de collectie is een mix van persoonlijke smaak van Glenny en Linda, met unieke items die je ergens anders niet snel zult vinden. Zoals een grote collectie kledingstukken gemaakt met Ierse wol, heerlijk met de komende koude dagen in aantocht. Mijn favoriet: de kleurrijke jurken van POM Amsterdam Een cadeautje voor onder de boom kun je hier ook prima scoren: Chante Pie heeft namelijk fijne accessoires zoals sieraden en mooie handtassen. Hier kom je zeker terug!

Chante Pie, Dorpsstraat 49, open: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.30 uur

4. Winekitchen at Home

Wanneer ik in het Oude Dorp ben, kan ik het niet laten hier even naar binnen te lopen. Want als je het hebt over delicatessen, dan vind je hier echt alles (en meer!). Ideaal om lekker uit te pakken met een mooie aangeklede borrelplank voor de feestdagen. Mijn favoriet zijn de Franse kaasjes die op de juiste temperatuur zo van je plankje aflopen. Twijfel je welke wijn erbij past? Dan helpen Jessica en Remco je graag met een goed advies. Ook fijn: Winekitchen organiseert regelmatig wijnproeverijen, check daarvoor hun site.   

Winekitchen at Home, Stationsstraat 16, open vrijdag/zaterdag 9.00 – 17.00 uur en zondag 9.00 – 12.00 uur

5. ANNA

Een dagje Oude Dorp sluit je af bij ANNA, waarvoor je het Oude Dorp technisch verlaat en even de A9 oversteekt. In deze voormalige kerk wordt heerlijk Amstelveens bier gebrouwen waar je van kunt genieten in een bijzondere ambiance. Bierketels op het podium, klassieke meubels en antieke radio’s zorgen hier voor een huiskamersfeer. En wist je dat de meeste bieren biologisch gecertificeerd zijn? Hun alcoholvrije biertje (Lichtekooi) is zeker de moeite waard om te proberen. Bij ANNA worden trouwens ook regelmatig rondleidingen georganiseerd en er staan vaak muzikale evenementen op de agenda. Ideaal om hier te blijven hangen na een dagje shoppen in het Oude Dorp.

ANNA, Amsterdamseweg 22, open de gehele week met wisselende tijden (check de site)