Op Herfstverkenning in Amstelveen

| Jasmijn

Na een mooi begin van de maand, is de herfst nu goed losgebarsten. De blaadjes beginnen te kleuren en de paddenstoelen schieten uit de grond. Amstelveen biedt volop gelegenheid om hiervan te genieten. Wandelschoenen aan, camera mee (of gewoon je mobieltje, want paddenstoelen kun je daar ook prima mee fotograferen) en lekker het Amsterdamse Bos of de heemtuinen in.

Tip 1 - Paddenstoelen kan je vinden op dood hout

Nou weer even terug naar de paddenstoelen. De meeste heb ik tot nu toe gevonden in het Amsterdamse Bos. Ik ben geen kenner, maar wel een fan. En dan wil ik het liefst zo veel mogelijk verschillende soorten zien en fotograferen. Op de website van de vrienden van het Amsterdamse bos staat dat er ooit 500 soorten paddenstoelen zijn vastgesteld. Dus we kunnen ons hart ophalen. Mijn ervaring is dat je dan het beste op dood hout kunt zoeken. En dat ligt overal in het bos. Als je eenmaal bezig bent, zul je zien dat je er steeds meer vindt. Op de een of andere manier gaat je oog er op een gegeven moment naar staan.

Tip 2 - Bekijk het eens van een andere hoek

Bekijk ook eens de onderkant van een paddenstoel. Hier zitten de zogeheten plaatjes of buisjes en dat zijn interessante structuren. Je moet nooit met je handen aan paddenstoelen zitten, want er zijn veel giftige soorten. Je kunt met je mobiele telefoon gemakkelijk een foto van de onderkant van de paddenstoel maken en het resultaat op je schermpje bekijken. Scheelt ook weer vieze kleren, omdat je zo niet op je buik hoeft te gaan liggen om de paddenstoel in z’n geheel te bestuderen. Wil je wel lekker dichtbij komen met je camera? Trek dan een oude broek aan of neem een vuilniszak mee om met je knieën op te zitten.

Tip 3 - Test de Macrofunctie van je mobiel

Tegenwoordig hebben veel mobieltjes een  macromodus of zelfs een speciale macrolens om extreme close-ups te maken. Een macromodus kan de kwaliteit van macrolenzen voor een camera niet bijbenen maar zorgen voor mooie plaatjes en helpen je om eens op een andere manier naar de paddenstoelen te kijken.

Tip 4 - Leg de focus op het onderwerp met een rustige achtergrond

De paddenstoelen vallen niet altijd op tussen alle mooie herfstkleuren. Door een foto te maken met een rustige achtergrond komt het onderwerp beter tot zijn recht.

Als je ook op je mobieltje zo'n prachtige foto met een vage achtergrond (ook wel bekend als het bokeh-effect), wilt maken, probeer dan eens de portretmodus op je mobiele telefoon. Hiermee kun je de achtergrond vervagen.

Tip 5 - Tijdens het opwarmen je foto's bekijken

Een bezoekje aan het bos sluit ik zelf altijd af in een cafeetje met een kop warme chocolademelk met slagroom. Mijn favoriete locaties in en rondom het bos zijn Silversant, Chez Favié & Geitenboerderij Ridammerhoeve (met warme chocolade geitenmelk). Zo komen we de herfst wel door!

Over Jasmijn

Jasmijn is een fotograaf uit Amstelveen gespecialiseerd in landschaps- en dierenfotografie. Naast het maken van foto's voor sociale media, levert zij ook bijdragen aan diverse kranten en tijdschriften. Bovendien geeft ze workshops en organiseert ze fotoreizen. Bekijk haar werk via: www.jasmijnfotografeert.nl

Ervaar de herfst op zijn best in Amstelveen!

Op zoek naar inspiratie voor een gezellige herfstvakantie in Amstelveen? De stad bruist van najaarsactiviteiten, of je nu liever binnen blijft of op avontuur gaat tussen de herfstkleuren van het Amstelveense groen!

Ontdek de herfst in onze stad