Het verhaal achter het kersenbloesempark

| Team Visit Amstelveen

De lente staat weer voor de deur!  En dat betekent dat Amstelveen weer volop in bloei staat. Veel mensen vieren dan ook de start van het voorjaar met een bezoek aan het prachtige kersenbloesempark. Jaarlijks trekt het park duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos laat zijn bezoekers, met 400 bloeiende Sakura bomen, kennismaken met het Japanse gevoel van een oase aan rust. Veel mensen willen dit graag beleven, en zijn ook geïntresseerd in de oorsprong en het ontstaan van dit park. Want naast het schitterende uiterlijk heeft de historie van dit park net zoveel te bieden. 

Oorsprong

Alweer meer dan twintig jaar geleden, in 2000, is het bloesempark ontstaan. De betrekking tussen Japan en Nederland bestond 400 jaar en de Japanese Women’s Club schonk om die reden 400 bomen aan de Gemeente Amstelveen. Alle bomen in het symetrische park hebben een naam gekregen, 200 bomen kregen een Japanse vrouwennaam, en de andere 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam gekregen. 

 

Hanami Matsuri

In de Japanse cultuur hebben bloemen, en de natuur in het algemeen, een symbolische betekenis. De Sakura, beter bekend als de kersenbloesem, is hier een mooi voorbeeld van. De bloei van deze bomen staan namelijk voor een nieuw begin, en daarbij verwijst het loslaten van de bloesem naar de vergankelijkheid van het leven. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, wordt hier extra bij stilgestaan en vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken.

Let op: het kersenbloesempark is kwetsbaar, wees voorzichtig en probeer een rustig moment op de dag uit te kiezen voor je bezoek. Klik hier voor meer tips rondom het bezoeken van het kersenbloesempark in zijn bloeiperiode.

Monument

Het kersenbloesempark is voor de Japanse gemeenschap een hele speciale plek. Daarom is ervoor gekozen om juist op deze plek een monument te zetten. Op 11 maart 2011 was Japan doelwit van een extreem zware tsunami, als gevolg van een zeebeving. Naast dat dit heel veel schade heeft veroorzaakt in het land, heeft de tsunami ook erg veel mensenlevens geëist. Ter nagedachtenis van de slachtoffers en getroffenen is in maart 2012 een zwart granieten monument met Japanse tekst onthuld.