4 Redenen om de vrijdagmarkt weer eens op te zoeken

| Annemiek Jelles

Ben jij recent nog op de markt geweest? Ik heb de markt kortgeleden herontdekt toen ik een etentje voor vrienden ging geven. Wat was het weer een fijne ervaring. Na het lezen van deze blog wil jij ook vast (weer) naar de markt.

De aanleiding was een etentje dat ik ging voorbereiden voor een groep vrienden, echte fijnproevers. Natuurlijk wilde ik een beetje uitpakken. Mijn plan? Een klassiek 3-gangendiner met verse, niet-alledaagse producten. Een uitdaging, maar daar hou ik wel van. Vooraf een Franse uiensoep met Gruyère, als hoofdgerecht hazenrugfilet in rode wijnsaus met zilveruitjes, salade van gegrilde groenten en geroosterde aardappelen uit de oven. Het dessert werd peren in Amarone.

Naar de Markt

Waar kon ik verse producten in de juiste hoeveelheden krijgen? De markt natuurlijk! Dat bleek een perfect idee. Ik vond er alles wat ik nodig had en nog veel meer. Neem de kraam van de Woerdense Kaasboer. Ik kwam voor een mooi stukje Gruyère, maar de verleiding om ook andere kazen mee te nemen was te groot. De brie en notenkaas smaakten de dag na het etentje superlekker op een toastje.

1. Verse producten

Met de Gruyère in mijn boodschappentas ging ik naar de groente- en fruitkraam van Scholten. Ik vond hier heerlijk verse groenten: Shanghai paksoi, radicchio, rode ui, gele paprika’s en nieuwe aardappels. En natuurlijk de peren voor het dessert. Daarna heb ik de Paddestoelerie mooie kastanjechampignons en portobellos gekocht om toe te voegen aan de gegrilde groenten.

2. Goed advies

Een groot voordeel van de markt? De marktkooplui zijn deskundig en geven je graag advies. Zo kreeg ik bij Scholten tips welke groenten het meest geschikt zijn om te grillen, ik had zelf nooit gedacht aan radicchio en portobello's. Bij poelier Guus van Egmond vond ik mijn hazenrugfilet die overheerlijk smaakte na zijn bereidingstips.

Na mijn rondje over de markt ging ik ook nog even langs bloemhandel Roel Verhoeven. Ik kocht hier een schitterend herfstboeket, ik hou ervan als mijn huis er gezellig uitziet. Zeker als er visite komt.

3. Diversiteit aan producten én mensen

Amstelveen is een multiculturele stad en dat zie je terug op de markt. Het winkelend publiek heeft verschillende achtergronden. Net als het aanbod van de kramen; een mooie mix van oer-Hollandse en exotische producten. Je vindt kaas naast kramen met thee en homemade sauzen van over de hele wereld, olijven en pesto’s en Vietnamese loempia’s.

Nadat ik alle boodschappen bij elkaar verzameld had, heb ik mezelf getrakteerd op een heerlijke cappuccino met appeltaart bij Popov. Even uitrusten en nagenieten van mijn marktervaring. Het is dan ook ideaal dat de markt op het Stadsplein omringd wordt door fijne cafés en restaurants.

4. Prima bereikbaar

De Amstelveense markt, met 220 kramen, is er iedere vrijdag van 8.00 – 17.00 uur op het Stadsplein.
Ideaal om te komen op de fiets, zo hoef je nooit ver te lopen met je boodschappen. Maar ook met ov en auto prima bereikbaar.

Kortom

Ik ga weer regelmatig naar de markt, zeker als ik een etentje geef. Voor de fijne sfeer, goede tips, diversiteit aan producten maar vooral ook om me te laten verrassen met wat niet op mijn lijstje staat.

Amstelveen is om te smullen

Het is culinair genieten in Amstelveen! Proef lokale specialiteiten, van kaas en chocola tot boerenyoghurt en geitenmelk. Maak een culinaire wereldreis langs toko’s en toprestaurant of ga het  café in voor een biertje van Amstelveense bodem.

Ik schuif aan tafel!
restaurant Paardenburg Amstelveen

Fotowedstrijd: Natuurlijk Amstelveen

Doe mee aan de fotowedstrijd voor volwassenen én kinderen. Maak kans op leuke prijzen!