1. Meidoorn - Bankras - Kostverlorenhof

Loop het park in. Aan het begin staat rechts van het pad naast Zuilpopulieren o.a. een Meidoorn: deze wordt als boom of struik geplant. Als s…

Loop het park in. Aan het begin staat rechts van het pad naast Zuilpopulieren o.a. een Meidoorn: deze wordt als boom of struik geplant. Als struiken kunnen ze een ondoordringbare hindernis vormen. In het voorjaar draagt de boom witte of roze bloemen, in het najaar rode bessen, graag gegeten door vogels. Links staat een Es:Vóór het Christendom aanbaden de Scan di na viërs de Es als een heilige boom, symbool van levenskracht. Odin, de oppergod, sneed de eerste mens uit een stuk essenhout. Men geloofde dat de es zowel geneeskrachtige als mystieke gaven bezat. Dit wordt nu als bijgeloof beschouwd. Essenhout is sterk en buigzaam, zuiver wit en bijzonder taai. Het is daarom veel gevraagd als grondstof voor een groot aantal producten zoals roeiriemen, tennisrackets en ski’s. De boom wordt maximaal 40 m hoog. De gevleugelde zaden groeien in trossen. Eén blad bestaat uit 9 tot 13 gesteelde blaadjes. Een samengesteld blad noemt men dat. Onder de Es staat een variëteit van de Sneeuwbes met roze bessen. In het grasperk links staat een jonge Eik die in de herfst de blaadjes vasthoudt en pas laat vallen in het voorjaar als de knoppen doorkomen. Langs de grasrand staan rozerood bloeiende Hortensia’s en Hertshooi met gele bloemen.

Iets verderop links staan:
Kleinbladige lindes: Deze bomen worden ca. 30 m hoog en hebben een dichte kroon. De bloemen verschijnen laat in het seizoen, de bladeren zijn klein. Naast deze Lindes staan 2 Essen met verschillende soorten korstmossen op de stam. Korstmossen worden Blad en zaden van de Es 4 Waterpartij 5 gevormd door een alg en een schimmel. De naam korstmossen is verwarrend. Mossen zijn totaal verschillend van korstmossen. Met het blote oog is het verschil tussen een mos en een korstmos gemakkelijk te zien. Mossen vormen een soort miniatuur plantje: groen, met blaadjes, stengeltjes en worteltjes. Korstmossen hebben geen blaadjes, hoogstens schubben, bekertjes, struikjes en korsten. Verder zijn ze er in allerlei vormen en kleuren. Ze hebben geen wortels, maar halen vocht uit de atmosfeer. Dit maakt het mogelijk dat ze op bijna iedere ondergrond kunnen groeien, ook op steen, als het maar niet te nat of te donker is. Ze zijn het hele jaar te vinden. Gebruik een loep om dit wondere wereldje van dichtbij te bekijken.

Rechts langs het water groeit Wilde cichorei met blauwe bloemen, Kaardenbol met lila bloemetjes en in de herfst zaadjes waar vooral Putters dol op zijn. Verder staan er Lisdodde, Harig wilgenroosje, andere waterplanten en Schietwilgen. Op het eilandje staat rechts een Es en links een Populier. Tijdens de wandeling komt u diverse populieren tegen. De Zuilpopulier hoog en slank en de Zeeland populier, korter en breder. De Zuilpopulier werd door de heer C.P. Broerse, (de eerste directeur van de Plantsoenendienst en architect van o.a. de Braak) vaak toegepast in het Amstelveense groen. Deze was buiten Amstelveen nauwelijks bekend. Er is destijds bewust gekozen om deze bomen langs de toegangswegen te planten die Amstelveen ingaan, behalve aan de
westkant. In de Populier links voor het pad naar de parkeerplaats, tussen de huizen aan de Camera Obscuralaan, ziet u 2 nestkasten. De grootste is bestemd voor een Bosuil. Kauwen maken er graag gebruik van. Onder deze bomen staan Krentenboompjes, ze hebben mooie witte bloemetjes in het voorjaar en verkleuren schitterend in het najaar.

Naar volgende locatie

Ga naar totaal overzicht van de route

Neem alvast een kijkje


Locatie

2=1 tijdens Cultuur Weken Amstelveen

Amstelveners krijgen t/m 17 november bij tientallen evenementen het tweede kaartje gratis!