1. Spaanse Aken - Elsrijk

Loop rechts om de Kruiskerk. Bij de eerste splitsing rechtsaf en vervolgens derde pad rechts door het metalen hek. Direct weer linksaf, het …

Loop rechts om de Kruiskerk. Bij de eerste splitsing rechtsaf en vervolgens derde pad rechts door het metalen hek. Direct weer linksaf, het ‘vlinderweitje’ op. Links staat een haag van Spaanse aken, rechts ziet u een vijver. Hier was vroeger het openluchttheater. Aan de kant waar u zich bevindt, stonden de stoelen en aan de overzijde van de vijver was het toneel. In en rondom het vijvertje groeien moerasspirea, gele lis, beemdooievaarsbek, pimpernel, ratelaar, ruig klokje, hertshooi en koninginnekruid. ’s Zomers is het hier een paradijsje! Rondom het vlinderweitje vinden we de haagbeuk, een boom met een gespierde, maar heel gladde stam als u erover heen wrijft. Zoals de naam al aangeeft, is de haagbeuk erg geschikt voor het vormen van een haag.Hij is makkelijk te snoeien en behoudt ’s winters een deel van zijn dode bladeren. Het hout van de haagbeuk kan tegen een stootje. Het wordt verwerkt tot hakblokken van slagers, kegelspelen en houten hamers. Bovendien eet de appelvink graag de haagbeukennootjes. In het voorjaar bloeien hier veel bollen en knollen, zoals sneeuwklokjes, bosanemonen, boerenkrokussen, aronskelken, daslook, speenkruid en zomerklokjes. Deze laatste lijken op grote sneeuwklokjes, maar met groen stippen.

De daslook hoort bij de lookfamilie, waar ook de ui, bieslook en knoflook toebehoren. Alle ruiken ze naar ui. Soms is de daslook al van een afstand te ruiken. Als u het blad tussen de vingers wrijft, is de geur helemaal niet meer te missen.

De bloeikolf van de aronskelk is een val. Door de geur worden vliegjes en ander insecten gelokt. Van het gladde schutblad glijden ze omlaag, terwijl haren de terugweg versperren. Als de bloemen door de insecten bestoven zijn, verslappen de haartjes door de werking van hormonen en kunnen de insecten weer naar buiten.

Naar volgende locatie

Naar totaal overzicht van de route

Neem alvast een kijkje


Locatie

Stem op jouw favoriete natuurfoto

Stem en maak kans op een van de VIP-tickets voor de tentoonstelling in het Cobra Museum