De geschiedenis van Amstelveen

Van turfstekers naar professionals, beleef de geschiedenis van Amstelveen

Lang was Amstelveen een dorp van turfstekers en agrariërs, met hier en daar een uitspanning voor dorstige reizigers. In de 20e eeuw kende Nieuwer-Amstel (zoals Amstelveen tot 1964 heette) een stormachtige ontwikkeling. Met het ontstaan van Schiphol en de komst van nieuwe bedrijven in en rond Amstelveen brak er een nieuw tijdperk aan voor het dorp. Het maakte Amstelveen tot de moderne stad die ze vandaag is.

Kom meer te weten over de geschiedenis van Amstelveen en lees verder.

Door Amstelveen zijn verschillende routes uitgezet met elk een eigen thema. Bijzondere wandel- en fietsroutes langs cultureel erfgoed in Amstelveen. Bekijk de routes en ga op pad.

 

Bekijk routes
Kalfjeslaan

Fiets en wandel langs erfgoed

Amstelveen telt 38 rijksmonumenten en meer dan 100 gemeentelijke monumenten. Zelf het cultureel erfgoed van Amstelveen ontdekken? Fiets of wandel één van de verschillende routes langs de monumenten. Ga je langs de oevers van de Amstel of door het Oude Dorp?

Monumenten-routes
Amstel fietsen Amstelveen

Geschiedenis Amstelveen weetje: - Gemeente Amstelveen kreeg in 1964 haar naam

Het Amstelland was in de middeleeuwen opgedeeld in Ouder-Amstel, het stuk ten oosten van de rivier de Amstel, en Nieuwer-Amstel dat grotendeels ten westen van de Amstel lag. Om annexaties van Amsterdam te voorkomen bouwde Nieuwer-Amstel in 1892 een groot raadhuis tegen de grens van Amsterdam aan. In 1896 annexeerde Amsterdam toch het noordelijke en dichtsbevolkte deel van Nieuwer-Amstel. Het Oude Dorp Amstelveen en een landelijk gebied met een paar kleine dorpen bleef over. In 1964 werd de naam van de gemeente veranderd in Amstelveen.

De Kleine Sjoel - Een bijzonder monument

Een klein pand met een bewogen geschiedenis. Het karakteristieke en kleine houten gebouw is een ontwerp uit 1930 van architect Philip Warners. In 1938 nam de Joodse gemeenschap het in gebruik ais synagoge. Vier jaar later werden er 239 Joodse Amstelveners verzameld voor deportatie.

Na een bewonersinitiatief werd ‘de Kleine Sjoel’ in 2018 gered van de sloop en kreeg het de monumentenstatus. Het gebouw is nu een centrum voor kleinschalige maatschappelijke en educatieve activiteiten.

Je vindt de Kleine Sjoel aan de Randwijcklaan 13 in Amstelveen.

Ver. Historisch Amstelveen

Deze vereniging houdt de geschiedenis van de stad levend. Met de uitgave van boeken en cahiers en de organisatie van exposities en bijeenkomsten is het een centraalpunt voor architectuur en historie in Amstelveen.

Meer informatie
Foto genomen in noordwestelijke richting, van de Dorpsstraat. Midden op de foto het Raadhuis.1962.

Fotowedstrijd: Natuurlijk Amstelveen

Doe mee aan de fotowedstrijd voor volwassenen én kinderen. Maak kans op leuke prijzen!